Echt onbegrijpelijk!!

Er moet ons iets van het hart. Ik gebruik hier bewust het woord “ons” want het betreft ook mijn medebestuurslid Wouter, namens wie ik deze open brief schrijf. De tekst in deze brief betreft het spreekwoord “wie de schoen past, trekt hem aan”.

Toen we in 2006 Stichting 2Wheels4Wings hebben opgericht hadden we drie kernwaarden voor ogen; verbinden, delen en plezier. Hierdoor zijn we in staat gebleken om honderden mensen te enthousiasmeren om iets voor een ander, en zichzelf te doen.

Vanuit verbinding hebben we vorig jaar een samenwerkingsverband met Stichting Happy Smile gerealiseerd. Er was (en is) sprake van een wederzijdse interesse in elkaars doelgroepen en activiteiten. Happy Smile vanuit de auto- en motorsport en 2Wheels4Wings vanuit het motorrijden op de weg. Dit bleek een uitstekende match. Vandaar dat er besloten is om dit jaar de Appierun in eerste instantie te organiseren voor de gezinnen die bekend zijn bij Happy Smile. Let op, in eerste instantie. Er is dus geen sprake van uitsluiting van andere doelgroepen.

Sinds wij dit besluit wereldkundig hebben gemaakt zijn wij als bestuur via verschillende wegen kritisch benaderd met betrekking tot dit besluit. En dan druk ik mij fatsoenlijk en diplomatiek uit. En daar laat ik het nu ook verder bij. Want eigenlijk hebben we geen zin om diplomatiek te zijn. Wouter en ik zijn in onze ziel geraakt door de ongenuanceerde, egocentrische en ronduit onbeschofte reacties op ons besluit om dit jaar de Appierun open te stellen voor de gezinnen van Happy Smile. “Waar we het recht vandaan halen om dit te doen, dat wij cliënten verdriet hebben aangedaan met ons besluit en dat het onbegrijpelijk is dat we een samenwerking aangaan met “desnoods” een andere stichting tijdens de Appierun”. Voorgaande betreft een kleine gekuiste “bloemlezing” van wat Wouter en ik over ons heen hebben gekregen.

De mensen die het nodig vonden om deze bak met modder over ons uit te storten willen wij langs deze weg graag van constructieve feedback voorzien.

Deelname aan de Appierun is geen verworven recht, het is een gunst van vele welwillende motorrijders en vrijwilligers die het hart op de goede plaats hebben.

Ik sprak eerder over onze kernwaarden. Wij zijn er dus niet op uit om mensen verdrietig te maken. Keuzes maken houdt echter ook in dat deze een keerzijde hebben. Ga er maar eens aan staan als je bijvoorbeeld jaarlijks tientallen aanmeldingen hebt voor de Sinterklaasactie. Deze actie is bedoeld om gezinnen in armoede of met een ernstig ziek gezinslid een leuke dag te bezorgen. We hebben plaats voor 8 gezinnen. Wie kies je wel en wie kies je niet. Wie maak je blij en wie niet? Zeg het maar.

En voor ons is het niet onbegrijpelijk om de samenwerking met Happy Smile aan te gaan. Tenzij het onbegrijpelijk is dat je een kind van 12 jaar met een levensbedreigende ziekte een kans geeft om mee te doen met de Appierun, wetend dat hij de volgende Appierun waarschijnlijk niet meer zal leven. Of dat het onbegrijpelijk is dat je vanuit de kernwaarden van 2Wheels4Wings zoveel mogelijk mensen een kans wilt geven om ooit eens mee te doen met de Appierun. Als deze zaken “onbegrijpelijk” zijn in de ogen van de meerderheid van onze vrijwilligers en motorrijders dan hebben deze criticasters gelijk. Maar wij durven te stellen dat zij dat niet hebben.

Wat ons betreft mag je jezelf diep schamen als je alleen vanuit je eigen belang of dat van je cliënt kijkt naar prachtige initiatieven zoals de Appierun. Het zou je sieren als je ook ruimte geeft aan anderen om eens deel te mogen nemen. En dan begrijpen wij ook dat het niet altijd valt uit te leggen aan je cliënt. Teleurstellingen horen bij ieders leven.

Ik heb lang nagedacht voordat ik deze woorden op papier heb gezet. Het zit niet in mijn aard om mij zo uitgesproken via de media te uiten. Zoals gezegd, Wouter en ik zijn van verbinding. Maar het raakt je als mens wanneer je elk jaar heel veel werk achter de schermen verzet (met veel passie en plezier) en er vervolgens een bak modder over je wordt uitgestort. Ook Wouter en ik hebben onze grenzen, en onze vrijwilligers en motorrijders ook. Constructieve kritiek verwelkomen wij met open armen. Bakken met modder zullen wij niet accepteren. Daarvoor zijn wij niet, samen met alle vrijwilligers, elk jaar weer hard aan het werk.

Dit gezegd hebbende richten we ons vizier op een mooi jaar met een knallende Appierun en een of twee kleine ritjes ernaast. Want zoals jullie allemaal weten bestaat het bestuur nu nog uit twee personen. Johan heeft zijn functie vanwege persoonlijke omstandigheden moeten neerleggen. Daarom hebben Wouter en ik besloten om het voor dit jaar even wat rustiger aan te doen. De functie van Penningmeester is nog steeds vacant… Wie de schoen past trekt hem aan.

Mede namens bestuurslid Wouter Meelis,

Albert van Duijn

Voorzitter 2Wheels4Wings